Een Employee journey creëren met vakgenoten

,
Employee journey

Employee journey: de meeste HR(D) professionals weten wat het is. Maar om te komen tot een goed beleid voor de employee journey, is er een goede basis nodig. Want welke informatie is nodig om te komen tot een gedegen onderbouwde journey?

Employee journey: fases

In de employee journey zijn een aantal fases te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Aannamefase
  2. Startfase: hoe zit je als medewerker in het team en in de organisatie?
  3. De jaarlijkse ontwikkelstrategie: zit je nog op je plek en hoe kan je jouw talenten verbreden?
  4. Duurzaam inzetbaar blijven (preventief)
  5. Duurzaam inzetbaar worden (curatief)

Deze fases zijn min of meer herkenbaar door bepaalde ijkpunten. De aanname- en startfase zijn voor 95% van de medewerkers herkenbaar. De jaarlijkse ontwikkelstrategie volgt de cyclus van de organisatie. Fases vier en vijf – duurzame inzetbaarheid – zijn lastiger te onderscheiden.

Vraag 1: hoe kun je de fases in de employee journey onderscheiden?

Allereerst is het belangrijk om medewerkers te kunnen onderscheiden naar fase. Want: iedere fase kent een andere aanpak. Bij sommige fases is meteen duidelijk welke (persoons) informatie je nodig hebt: zo valt iedereen die één dag tot zes maanden in dienst is in de tweede fase. Maar hoe zit dat fase 5, een medewerker die niet meer inzetbaar is?

Vraag 2: hoe kun je invulling geven aan de employee journey fases?

Als je weet in welke fase een medewerker zich bevindt, kun je de journey verder invullen: hoe ziet de journey eruit voor jouw medewerkers? Het begint al bij de aannamefase. Welke informatie heeft de organisatie nodig om tot aanname over te gaan? En medewerkers die zijn aangenomen volgen vaak een zogenaamde ‘onboarding’ sessie of training. Maar hoe weet je vervolgens of iemand goed in het team landt, of nog op zijn plek zit? Welke informatie is daar voor nodig?

Vraag 3: wat is de rol van Learning & Development en hoe creëer je een strategisch opleidingsplan binnen de employee journey?

Veel stappen in de employee journey hebben een raakvlak met Learning & Development. Als L&D afdeling kun je dan ook een belangrijke impact hebben op de employee journey. Als je weet welke kant de organisatie op gaat en wat de medewerkers moeten leren om daarin mee te kunnen, kun je vanuit een strategisch opleidingsplan een enorme verbeterslag maken in de veerkracht van de organisatie en haar medewerkers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *