Betere e-learning met Ray Jiminez
Heb jij nog extra tips voor het maken van een goede e-learning? Laat deze dan in een reactie achter onder dit bericht en help andere HRD/L&D-professionals!
Iedereen heeft wel een idee of een mening over waar een goede e-learning aan moet voldoen. Maar weinigen hebben zoveel ervaring met het ontwikkelen van e-learning (software) als Ray Jiminez*. Hij heeft een goede e-learning teruggebracht naar 9 kenmerken. Welke 9 kenmerken dit zijn vind je hieronder. Met een persoonlijke uitleg en tips.
-
De resultaten van de e-learning zijn duidelijk voor de deelnemers
Zodra de deelnemer weet wat er geleerd gaat worden, gaat het leerrendement omhoog. Dit basisbeginsel van iedere leeractiviteit geldt uiteraard ook voor e-learnings. Tip: zorg dat elke module van een e-learning begint én eindigt met de leerdoelen.
-
De onderdelen van de e-learning zijn duidelijk
Elke e-learning kent verschillende onderdelen. Maak duidelijk welke onderdelen er zijn. Zorg dat uit de titel van het onderdeel al valt af te lezen wat het doel van het onderdeel is. Zo is ‘instructie hoe deze e-learning te gebruiken’ duidelijker dan ‘inleiding’. Laat geen twijfel bestaan over wat de inhoud van het onderdeel is. Tip: een concrete titel is duidelijker dan een algemene titel. Voorkom dus moduletitels als ‘algemeen’, ‘verdieping’ of ‘Afsluiting’.
-
De informatie uit de e-learning is makkelijk over te brengen aan derden
Een belangrijk kenmerk van een goede e-learning betreft het gemak waarmee een deelnemer de informatie weer kan overbrengen op anderen. Lukt dit aardig? Dan heb je ook een aardige e-learning. Is dit ingewikkeld? Puzzel dan nog even verder aan de e-learning. Deze visie dwingt je om moeilijke content makkelijk te maken. Immers, als de deelnemer het aan een derde kan uitleggen, dan heeft die het pas echt goed begrepen. Tip: een duidelijke structuur in het geleerde is van groot belang voor de reproductie van het geleerde. Deel grote stukken informatie op in kleine stukken en gebruik makkelijke, informele taal.
-
Een e-learning is goed gedocumenteerd en deelbaar
De informatie in een e-learning wordt als het goed is op een later moment toegepast door deelnemers. Daarom is het belangrijk dat de informatie niet alleen goed gedocumenteerd is (zodat je het bijvoorbeeld mee kunt nemen naar de werkplek), maar ook interactief is. Zo kun je een discussie beginnen, vragen stellen over bepaalde informatie, of verwijzen. Tip: ga niet alles in een pdf gieten, zodat de e-learning een soort digitaal boek wordt. Zorg voor interactie en dat deelnemers informatie makkelijk terug kunnen vinden.
-
De software ondersteunt het doel van de e-learning
Eigenlijk een open deur, maar zorg dat de software de mogelijkheden kent die je doel kunnen bereiken. Wil je live interactie? Dan dient de software een module voor webinars te hebben of bijvoorbeeld een webcamfunctie. Tip: kijk op hoofdlijnen naar de mate van interactie die je wenst. Op basis daarvan kun je makkelijk de keuze voor de software maken. Kennis delen is in iedere e-learning wel mogelijk, net als toetsen maken of een quiz. Maar qua interactie met de deelnemers gaan sommige platforms niet verder dan een algemeen forum.
-
Je kunt de e-learning makkelijk aanpassen en verbeteren
Deze wordt nog wel eens vergeten, m.n. wanneer partijen worden ingehuurd om de e-learning te ontwikkelen. Daar bestaan de mooiste programma’s voor, maar helaas zijn deze vaak erg ingewikkeld. Het vervangen van een filmpje of het toevoegen van informatie wordt dan vaak een ingewikkelde (en kostbare!) klus. En het mooie aan een e-learning is nu juist dat je op basis van ervaringen van oud-deelnemers de ervaringen van nieuwe deelnemers kunt verbeteren. Binnen een dag! Nou ja, mits je een flexibele e-learning hebt gemaakt.
-
De kosten zijn helder en goed te managen
Een bedrag voor de elearning software. Een koppeling met het klantenbestand. De look en feel van de e-learning. Een training voor de ontwikkelaars. Technische ondersteuning. Betalen per inlog. Voordat je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. En is de e-learning die zo goedkoop leek plots veel duurder uitgevallen. Als de kosten aan de voorkant al moeilijk te begrijpen zijn, zijn ze nog moeilijker te managen. Zorg dus voor een heldere kostenstructuur en lees de kleine lettertjes… Tip: ga je met een aanbieder in zee waar vooraf al duidelijk is dat er training nodig is voor gebruik en strippenkaarten aangeboden worden voor technische ondersteuning? Verwacht dan ook een ingewikkeld product: simpele producten wijzen zichzelf!
-
De e-learning past binnen vergadertijden
Tussen twee vergaderingen in, nog een kwartier over hebben. Daarin valt een training van een dagdeel niet te plannen. Snel de online module over ‘3 manieren om uw vergaderingen effectiever te maken’ lukt wel. Bouw de e-learning zo op dat duidelijk is hoe lang deze duurt en met name hoeveel tijd elk onderdeel kost. 15-20 minuten is lang genoeg voor een onderdeel. Tip: Maak een reële tijdsinschatting. Doe dit door de module te laten testen door leken. Immers, de ontwerper gaat vele malen sneller door een module dan een beginner die nog moet leren.
-
De benodigde vaardigheden zijn makkelijk te herkennen en te toetsen
Gaat de e-learning over verschillende vaardigheden? Zorg dat deze herkenbaar zijn in de e-learning. Klinkt simpel, maar soms is dat toch vrij lastig. Denk bijvoorbeeld aan de vaardigheid ‘communiceren’. Daar heeft iedereen een beeld bij, maar lang niet altijd hetzelfde beeld. Concretiseer vaardigheden. Dat maakt het meteen makkelijker om te toetsen. Tip: omschrijf de gewenste situatie gezien vanuit een concrete deelnemer. Voorbeeld: “Ik, Annet van Duren, kan na deze e-learning het telefonische protocol ‘lastige klant’ volgen en empathie tonen door begrip uit te spreken voor de boosheid van de klant.” Daarmee is de vaardigheid ‘omgaan met weerstand’ al een stuk concreter: het volgen van een protocol en empathie & begrip tonen zijn twee (deel)vaardigheden.
* Ray Jimenez heeft twee boeken op zijn naam staan: “3-Minute e-Learning” en “Training Impacts”. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van diverse learning software initiatieven. Hij is lid van de e-learning gilde en geeft les in o.a. e-learning op verschillende (Amerikaanse) Universiteiten.
Vragen over Strategisch Opleiden?
Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!