Een lerende organisatie “Liever niet”
Wie wil er nu geen lerende organisatie zijn en wie wil er nu niet in een lerende organisatie werken? Het lijkt een open deur: geen CEO zal zeggen dat er in zijn organisatie niet geleerd mag worden. Geen medewerker zal zeggen dat die niets wil leren. Ondanks dat de voordelen van een lerende organisatie vaak wel erkent worden, hoor je als L&D professional toch regelmatig “wij willen liever geen lerende organisatie zijn”. Alleen dan in een andere vorm. In dit artikel hoor je de meest gehoorde vorm en drie activiteiten die je als L&D professional kunt organiseren om (stiekem) toch een lerende organisatie te worden.
Hét obstakel: “We hebben geen tijd (om te leren)”
Met stip op nummer één: de organisatie, het team of de medewerkers hebben geen tijd om – naast hun reguliere werk – te leren. Ik kan nu een heel relaas afsteken over hoe leren nu eenmaal tijd kost, dat het belangrijk genoeg zou moeten zijn en dat geen tijd geen prioriteit betekent, maar de gemiddelde L&D professional kent deze open deuren wel. Het maakt de realiteit niet anders.
Laten we in plaats daarvan eens inzoomen op de lerende organisatie (zie Wikipedia voor een goede definitie): hoe wordt daar geleerd? Op dagelijkse basis, als onderdeel van het werk en vooral: met elkaar. Kijk naar de Agile werkwijze: daarin zitten verschillende elementen waardoor leren gestimuleerd wordt. Met elkaar doelen stellen, bespreken in het team waar je tegen aan loopt, projectevaluaties, etc. Niemand ziet dit als leeractiviteiten, maar de leeropbrengst is vaak groot.
Lerende organisatie activiteit 1: kennisteams
Een simpele manier waarop je dit kunt stimuleren is door medewerkers van verschillende disciplines bij elkaar te brengen. Bij voorkeur met werkgerelateerde doelen. Een voorbeeld hiervan is het creëren van een kennisteam. Dit is een team dat bestaat uit ongeveer 6 medewerkers uit verschillende disciplines die één thema met elkaar uitwerken. Met een concreet eindresultaat zoals een nieuw product of dienst. Het team komt regelmatig bij elkaar (1 x 2-4 weken) en diepen het thema verder uit. Na een bijeenkomst of 6 dient er daadwerkelijk iets opgeleverd te worden. Niet alleen leerzaam voor de teamleden, maar net zo leerzaam voor de organisatie.
Lerende organisatie activiteit 2: regel een inspirerende spreker
Inspiratie kan een enorme bron van leren zijn. Persoonlijk betaal ik zelfs geld voor het horen van sprekers als Joris Luyendijk of Lebbis. Wanneer jij een goede spreker regelt die de link legt met leiderschap, persoonlijke effectiviteit of een ander interessant onderwerp, zul je zien dat medewerkers zich massaal aanmelden. Dit zorgt voor inspiratie en reuring. Extra interessant maak je het als je afsluit met een actieve werkvorm. In deze werkvorm laat je aanwezigen nadenken over hoe zij het geleerde in hun werk kunnen gaan toepassen. Gegarandeerd dat medewerkers hier een avondje vrij voor willen opofferen.
Lerende organisatie activiteit 3: lunch-leestafel
Oké, leren door de Linda te lezen is misschien een beetje vergezocht, maar er zijn genoeg inspirerende vakbladen, kranten en boeken. Aangezien iedereen moet eten, kan dat best met een boekje erbij. Creëer daarom een grote lunchtafel in het bedrijfsrestaurant die vol ligt met interessante vakbladen, boeken en kranten. Gegarandeerd dat er goede ideeën zullen opborrelen!
Conclusie
Een lerende organisatie word je niet door een goed gevulde Academy vol trainingen. Juist door leren op te laten gaan in het normale leef- en werkpatroon van de medewerkers, zal er een lerende organisatie ontstaan. Ik hoop dat deze drie activiteiten je helpen om een mooie start te maken! Wil je meer weten? Neem dan contact op voor een kop koffie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!