De makkelijkste manier om de huidige gesprekscyclus te upgraden

Upgrade de gesprekscyclus

Je weet best wel dat de traditionele gesprekscyclus in jullie organisatie aan vernieuwing toe is. Maar is er nu geen tijd voor of je organisatie is er om andere redenen nog niet aan toe. Dan heb je misschien wel de behoefte om iets te doen, maar niet meteen alles drastisch te wijzigen. We geven je drie upgrades waarvoor je de gesprekscyclus niet op z’n kop voor hoeft te gooien.

Upgrade 1: start met het stimuleren van ontwikkeling

Ook in een traditionele gesprekscyclus is ruimte voor ontwikkeling. Helaas wordt die ruimte vaak niet genomen of gezien. Geef er daarom eens meer aandacht aan. Het begin van het jaar is daarvoor een uitgelezen moment. De eindejaarsdrukte is voorbij, mensen komen terug van vakantie en hebben ruimte in hun hoofd om naar de toekomst te kijken. We geven je twee alternatieven die verder gaan dan een standaard email of intranetbericht.

Stuur een brief of kaart

Je leest het goed: stuur een ouderwetse brief of kaart naar je medewerkers. Laat op een leuke en ludieke manier zien dat hun ontwikkeling telt. Geen inspiratie voor de tekst? Denk eens aan:

  • We hebben zin in het nieuwe jaar! Wat wil jij eruit halen?
  • Als er 1 ding is waar je in 2022 meer van wilt doen, wat is dit dan? En hoe ga jij er voor zorgen dat dit lukt?
  • Wat wil jij de komende drie maanden het liefste leren?
  • Waar zou je wel wat meer van willen hebben? Kun je eens concreet maken hoe je dit gaat bereiken?
  • Leuke quotes:
    • “Als iets niet lukt, heb je niet gefaald, maar geleerd”
    • “Leer niet om te werken, maar werk op te leren”
    • “Je kan de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen”
    • “Denk groot, start klein, leer snel”

Biedt een inspiratiesessie aan

Er leven veel misvattingen over ontwikkelen waardoor een grote groep medewerkers denkt dat ontwikkelen niets voor hen is. Omdat ze tevreden zijn met hun huidige werk, omdat ze niet door hoeven te groeien, of omdat ze vorig jaar al een training hebben gevolgd. Terwijl ontwikkeling vaak klein is, heel persoonlijk en positief.

Voor organisaties die echt willen laten zien dat ze ontwikkeling belangrijk vinden, biedt Strategisch Opleiden de inspiratiesessies ‘Mijn Ontwikkeling’ aan waarbij medewerkers in drie rondes inspiratie opdoen voor hun eigen ontwikkeling. Na pakweg drie uur heeft iedere deelnemer een ontwikkeldoel met een plan van aanpak. De sessies worden enorm gewaardeerd door medewerkers en maken het werk van een leidinggevende een stuk makkelijker. 

Upgrade 2: Maak het beoordelingsgesprek deels vrijwillig

Een beoordelingsgesprek wordt in de regel met iedereen gevoerd. Voor een grote groep medewerkers is dit een demotiverend gesprek. Dit zijn vaak de medewerkers die prima presteren en tijdens hun beoordeling scores krijgen zoals ‘gemiddeld’, of ‘op niveau’. Terwijl het overgrote deel van de medewerkers vindt dat ze boven gemiddeld presteren. Je kunt je afvragen of deze gesprekken nuttig zijn.

Een keuze kan daarom zijn om alleen nog verplicht gesprekken te voeren met onderpresteerders, overpresteerders en nieuwe medewerkers. De grote groep medewerkers die prima functioneert en dit jaar in jaar uit al horen, kunnen zelf kiezen of ze een beoordelingsgesprek willen. Dit scheelt tijd en frustratie.

Upgrade 3: neem het formulier nog eens onder de loep

Een veel gehoorde klacht van medewerkers en leidinggevenden over de traditionele gesprekscyclus is de ingewikkelde en lange formulieren. Ga daarom nog eens kritisch door de formulieren heen en stel jezelf de volgende vragen:

  1. Kan ik dit formulier ook op 1A4 maken?
  2. Wat wil ik nu écht dat er uit het gesprek komt?
  3. Is het formulier wel in begrijpelijke taal geschreven?
  4. Bevat het formulier niet teveel HR vakjargon?
  5. Is het wel duidelijk wat verplichte onderdelen of vragen zijn en welke optioneel?

Inspiratiesessie

‘Mijn ontwikkeling’

Hier vindt je meer informatie over de inspiratiesessie ‘Mijn Ontwikkeling’. Weten of het iets voor jouw organisatie is? Boek dan een vrijblijvende afspraak.