Commitment krijgen op jouw HRD-idee
Elke L&D-professional herkent het wel: je hebt een geweldig idee voor de ontwikkeling van medewerkers wat de organisatie helpt om verder te groeien. Maar wanneer je jouw idee presenteert aan de business, wordt er geknikt en gaat men weer terug aan het werk. Ze zijn oké met jouw idee, maar niemand wil er echt energie en tijd in steken. Je bent dus op jezelf, waarna je geweldige idee een langzame dood sterft.
Wil je meer L&D tips? Abonneer je dan rechts van deze pagina op deze blog door je emailadres achter te laten.
Het ligt niet aan jou
Allereerst: dit overkomt iedereen die werkt op de L&D afdeling. Het ligt niet aan jou. En het zegt zeker niet per se iets over de kwaliteit van je idee. Zorg wel dat je hier iets van leert: een goed stel hersenen en een goed idee zijn niet de enige ingrediënten die je nodig hebt voor succes. Zonder de (actieve) support van de business zal je idee niet de impact hebben die jij verwacht.
Laat jouw ideeën het licht zien
Als L&D professionals richten we ons vaak op de inhoud van onze professie. We geloven in een wereld die rationeel reageert en dat een goed idee of product dus zichzelf verkoopt. Dat is (helaas) wat naïef. De wereld zit vol goede ideeën die nooit het licht zien. Om te voorkomen dat dit jou (weer) overkomt, heb je andere vaardigheden nodig. Vaardigheden die jouw L&D-talent laten schijnen. Dit zijn zogenaamde ‘hefboomvaardigheden’.
Hefboomvaardigheden
Hefboomvaardigheden zijn vaardigheden die je helpen je talenten succesvol in te zetten. Neem bijvoorbeeld een creatief talent. Deze creatieveling zal ongetwijfeld goede, creatieve ideeën hebben die hij of zij deelt met de omgeving. Te pas en te onpas. Want overal waar deze creatieveling komt, ziet hij/zij nieuwe mogelijkheden. Hefboomvaardigheden zoals ‘timing’ en ‘luisteren’, zal de creatieveling helpen om de ideeën beter aan de man te krijgen.
Welke hefboomvaardigheden heb jij als L&D professional nodig?
Het is te makkelijk om te zeggen: ‘Ik heb een organisatie nodig die mij begrijpt en me serieus neemt’. Als L&D professional weten we als geen ander dat je altijd moet kijken naar wat je zelf kunt doen om een situatie te verbeteren. Ik ken je niet persoonlijk, maar hefboomvaardigheden als ‘beïnvloeden’ en ‘stakeholdermanagement’ kunnen hier waarschijnlijk goed van pas komen.
Beïnvloeden van anderen
Het eerste wat je jezelf dus af moet vragen met het verkopen van een goed L&D idee aan de business is: wie wil dat mijn idee werkelijkheid wordt? Als het antwoord is ‘ik’, dan zou je het idee nog eens onder de loep moeten nemen. Want L&D is er juist om de business te ondersteunen. Niet andersom. Dus elk idee wat je hebt zou een ‘eigenaar’ in de business moeten hebben. Iemand die nóg liever dan jij wilt dat het idee werkelijkheid wordt.
Maar wanneer wil iemand – bijvoorbeeld een afdelingsmanager – dat dit idee werkelijkheid wordt? Als ze er iets mee te winnen hebben. Dit klinkt misschien wat egoïstisch, maar dat is het zeker niet. Want elke manager heeft – net als jij – een contract met de organisatie om een bepaalde functie te vervullen. Ze hebben doelen welke ze willen en móeten behalen. Net als jij, hebben zij meer werk dan er uren in een werkweek zitten om deze doelen te behalen. Persoonlijk ken ik geen managers die ook nog de tijd hebben om andermans doelen te behalen. Oftewel: vraag je af wat iemand te winnen heeft bij het realiseren van jouw idee.
Verkoop het resultaat, niet het idee
Nu we weten wat de business drijft – het behalen van hun eigen doelen – kun je daar op aansluiten bij de verkoop van het L&D idee. Niemand heeft iets aan het uitvoeren van een salestraining. Of het ontwerpen van een strategisch opleidingsplan. De business heeft iets aan het resultaat: medewerkers die meer verkopen. Of: minder geldverkwisting door een goed doordacht opleidingsplan. Zorg dus dat je de taal van de business spreekt. Dat klinkt bijvoorbeeld zo:
- “Ik weet dat je X probeert te bereiken, dus kwam ik met idee Y. Ben jij geïnteresseerd in het behalen van X?”
- “Ik heb een idee waarmee we X kunnen bereiken. Is dat iets wat ook jouw prioriteit heeft?”
Vaak gaan we als inhoudelijke experts uitleggen waarom iets goed is of hoe het precies werkt. Maar dat is niet waar je de interesse in wilt wekken van de business. Die interesse zullen ze namelijk snel verliezen. De interesse in het behalen van het resultaat is daarentegen iets wat ze zal blijven boeien én waarvoor ze hun schaarse tijd en energie willen inzetten.
Logica is goed te snappen
Nu we de manager of andere stakeholder geïnteresseerd hebben gekregen in het resultaat, zal het een stuk makkelijker zijn om je idee te verkopen. Het enige wat je nodig hebt is een logisch idee. Simpel toch? Het enige wat de business namelijk hoeft te begrijpen is dat je met idee Y uiteindelijk X gaat behalen. En hoe meer woorden je daar aan vuil moet maken hoe minder logica. Het is op dit moment genoeg om alléén het logisch verband uit te leggen. Bijvoorbeeld: “Jij wilt graag meer verkopen door je medewerkers vaker naar klanten te laten gaan. Nu heb ik bedacht dat een on the job training hier goed bij kan helpen. Wat vind jij?”
Voor deze fase is dit voldoende. Kom niet met een gedetailleerd idee. Je moet je businesspartner meenemen in jouw denkproces. Of de training twee of drie dagen duurt, wie de trainer is en hoeveel het precies gaat kosten is nog niet relevant. Een goed idee verkoop je in meerdere stappen.
Stel vragen
Zelf kwam je waarschijnlijk niet binnen vijf minuten op je grandioze idee. Verwacht ook niet van de business dat zij dit wel kunnen. Laat ze – versneld – dezelfde denkstappen maken als die jij al hebt gemaakt. Je hebt inmiddels de manager al geïnteresseerd gekregen in het resultaat. Ook het idee in grote lijnen heb je aan de man gekregen. Nu is het tijd om vragen te stellen: wat denkt de manager zelf wat er nodig is? Hoe zou hij/zij dit zelf oplossen? Welk budget heeft hij/zij hier voor over?
Plan een nieuwe afspraak in voor de ‘I do’
Zorg ervoor dat je niet je volledig uitgewerkte idee in één afspraak moet verkopen. Je wilt dat de business zélf de eigenaar is van de oplossing. Je wilt daarom niet alleen een ‘yes’ van de business, je wilt ook een ‘I do’! Er ligt namelijk een bepaalde taak voor de business in het realiseren van de oplossing. Niet alleen door het budget vrij te maken, maar ook door medewerking te verlenen in het ontwikkelen van de oplossing, te sturen op resultaten en medewerkers te motiveren.
Simpel toch?
Misschien is het niet makkelijk, maar wel simpel. Praat minder en vraag meer. Focus op het resultaat in plaats van op de oplossing. Dit kan moeilijk zijn, maar nog moeilijker is het om iemand te overtuigen van een idee wat hun niet van hun is. Het is zeker minder frustrerend voor jou als L&D professional.
Hopelijk heb je iets aan de tips in dit artikel. Zelf nog andere ideeën? Laat dan een reactie achter.
PS: wil je meer weten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!