Leren door pauzes

,
Effectiever leren door pauzes

Je kent het wel: een opleiding of cursus zit altijd te vol en het eerste waar op beknibbeld wordt is de pauze: die verkorten we of slaan we over. Als onderwijskundige een doorn in mijn oog. Je leert juist door (voldoende) pauze te nemen!

Veel bedrijfsopleidingen vinden plaats in de minst optimale setting om te leren: gejaagde medewerkers die het 2 x zo druk hebben omdat ze een aantal dagen van hun week moeten afstaan aan een docent. Het gebruik van de smartphone heeft het er niet makkelijker op gemaakt: tijdens de cursus gaat het werk gewoon door. En als je iets wilt leren, dan heb je letterlijk ruimte in je hoofd nodig. Ruimte die niet opgeslokt wordt door de waan van de dag.

3 tips voor het creëren van ruimte in hoofden

Maar hoe creëer je ruimte in het hoofd van medewerkers, cursisten of lerenden? Met pauzes! Doe liever iets minder in de cursus, maar gebruik een deel van de tijd voor de verwerking. Ja, met pauzes. Een pauze hoeft niet per se te betekenen dat deelnemers niets doen. Ontspanning kan immers ook actief plaats vinden: door te bewegen, te kletsen, of iets heel anders te gaan doen. Ontspanning geeft de hersenen namelijk de tijd om de verbindingen te maken die nodig zijn om het geleerde beter te kunnen herinneren: dit noemen we internalisatie. Daarom 3 tips hoe je pauzes effectief kunt inzetten voor de beste leerresultaten.

 

Tip 1: creëer pauze vooraf

Mensen hebben ruimte in hun hoofd nodig om te leren, maar deze ruimte is vaak niet beschikbaar. Hoe deal je daarmee als opleider, HRD-er of coach? Door vooraf rekening te houden met volle hoofden. Neem bijvoorbeeld een kennismaking: niets zo handig om tijdens de kennismaking een oefening te doen waardoor er meer ruimte ontstaat in de hoofden van de deelnemers om te leren. Alles met beweging is goed. Dat voorstellen zittend op een stoel gedaan moet worden is echt onzin. Want beweging, daar creëren we ruimte mee.

Tip 2: maak de pauzes effectief

Alleen het pauze houden tijdens een leeractiviteit (cursus, e-learning, coachingssessie, etc.) is al nuttig. Maar hoe kun je een pauze zo optimaal mogelijk maken? Drie elementen om rekening mee te houden:

  • Haal de lerende uit de leersituatie: pauze houden op het schoolplein is vele malen effectiever dan pauze houden in het klaslokaal.
  • Laat de lerende spelen: klinkt kinderachtig, maar ook volwassenen houden van spelen. Zo kan een wedstrijdje sprinten helpen bij het internaliseren van het geleerde, maar ook een potje Hints.
  • Schaf een massagestoel aan: tijdens het leren even op een massagestoel plaats nemen doet wonderen. Hoe meer ontspanning, des te beter verwerken je hersenen het geleerde.

Tip 3: lever telefoons in tijdens de pauze

Misschien is het wel een beetje belerend om verplichte afgifte van telefoons af te dwingen. Doe het daarom vrijwillig: laat lerenden inzien wat het effect is van een ‘leeg’ hoofd, biedt het bewaren van telefoons aan als zelfbescherming. Maar: geef zelf altijd het goede voorbeeld.

Zo zie je, aandacht voor kleine dingen zoals pauzes maken dat een leeractiviteit – of het nu een cursus, e-learning of andere vorm van leren is – een stuk effectiever wordt.

Vragen over Strategisch Opleiden?

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *