Ook te druk voor jouw eigen ontwikkeling?

,
L&D HRD Leren ontwikkelen in organisaties strategisch opleiden prioriteiten stellen eigen ontwikkeling

Ik hoor het regelmatig: we hebben een heel druk jaar achter de rug en hebben daardoor geen tijd gehad voor onze eigen ontwikkeling. Maar ook: onze medewerkers vinden hun professionele ontwikkeling heel belangrijk, maar als het puntje bij paaltje komt, hebben ze geen tijd. Misschien herken je het zelf ook wel: als je aan iemand vraag hoe het gaat, begint het antwoord steevast met ‘druk’.

Geen tijd = geen prioriteit

Zelf geloof ik niet zo in ‘geen tijd’, maar wel in ‘geen prioriteit’. De meeste mensen zijn écht druk met vanalles en nog wat, wat inhoudt dat de dingen die ze oppakken, prioriteit krijgen ten opzichte van andere zaken. Soms omdat ze belangrijker zijn, maar dit is lang niet altijd zo. Te vaak pakken we ook dingen op, omdat ze zich nu eenmaal op dat moment voordoen. Of omdat ze urgent lijken te zijn. En aan je ontwikkeling werken, dat kan altijd nog. Toch?

Daarom in deze blog geen tips voor time management, maar tips voor prio management. Hoe zorg jij dat je ontwikkeling prioriteit krijgt?

Tips voor teams

Tip 1: teambuilding

Teambuilding vinden we vaak belangrijk en eens in de zoveel tijd gaan we dan ook met het hele team op stap. Een vaartochtje door de grachten, het ontsnappen uit een escape room of gewoon een lekker dinertje. Dit soort momenten kunnen prima gecombineerd worden met een inspirerend onderwerp waar je als team verder in wilt groeien. Nodig een interessante spreker uit of laat iemand uit het team het onderwerp voorbereiden. Gegarandeerd leuke gespreksstof voor tijdens het eten.

Tip 2: combineer werk en leren

Werk en leren combineren: niet alleen een vraag vanuit de business aan L&D, maar ook voor jouw eigen team een mooie manieren om zonder al te veel tijdsverlies toch met je professionele ontwikkeling bezig te zijn.

Tip 3: blok het!

Alles wat in je agenda staat heeft een grotere kans dat het ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Spreek daarom een standaard moment af dat je als team bezig bent met jullie professionele ontwikkeling. De vorm (intervisie, een spreker, een training) kan op een later tijdstip ingevuld worden, evenals het onderwerp. Een mooie frequentie is één keer per kwartaal.

Tips voor professionals (individuen)

Tip 1: blok het!

Dezelfde tip als tip 3 voor teams is ook van toepassing voor jezelf: blok momenten in je agenda dat je bezig wilt zijn met je eigen ontwikkeling. Los hiervan stel je een lijstje samen met onderwerpen waar je jezelf in wilt verdiepen. Gedurende het jaar komen hier onderwerpen bij, of gaan er onderwerpen af. Ook noteer je leuke leestips of linkjes naar websites. Zo voorkom je dat je op het moment supreme inspiratieloos bent.

Boek ook vast je congressen. Zelf ga ik steevast naar twee L&D congressen: Next Learning[ Ben je lid van NVO2? Dan raad ik je aan om snel een kaartje met € 600,- korting te kopen via deze vereniging. https://nvo2.nl/agenda/next-learning-den-bosch] in april en het Connect Zomerfestival in september. Wacht niet te lang met het kopen van een kaartje. Hoe dichter het congres nadert, hoe voller je agenda is. Als je al een dag hebt vrijgepland voor een congres, hou je hier gewoon rekening mee.

Tip 2: doe een helweek

De helweek is afkomstig van Erik Bertrand Larssen en is precies wat het woord al zegt: een week vol beproevingen. In deze week creëer je meer tijd door heel vroeg op te staan en je te focussen op datgene wat je belangrijk vindt. Zoals je eigen ontwikkeling.

Je hoeft niet per se een helweek te doen om hetzelfde effect te krijgen. Zelf doe ik regelmatig een lossere variant: ik sta vijf dagen lang om 05.30 uur op en start m’n dag met datgene wat op mijn prioriteitenlijst staat. Die lijst maak je op de zondag voordat je start. Deze vroege uren besteed je bewust niet aan je normale werkzaamheden: die lopen gewoon door volgens het normale ritme. Je zult zien dat deze uren je ontzettend veel energie geven gedurende de rest van de dag en week.

Tip 3: combineer leren en sporten

Ga je naar de sportschool of loop je hard? Dan is het misschien een goed idee om de muziek uit te laten en in plaats daarvan een luisterboek op te zetten. Zelf gebruik ik de app Storytell hiervoor, maar luisterboeken kun je tegenwoordig ook gewoon via het internet aanschaffen. Of lenen bij de bieb. Bijkomend voordeel: bij een interessant boek ben je extra gemotiveerd om nog een extra blokje om te gaan of nog een kwartiertje langer aan de gewichten te blijven hangen.

Extra tip

Ook het lezen van interessante artikelen draagt bij aan je professionele ontwikkeling. Zorg daarom dat je niets mist en abonneer je op onze maandelijkse HRD Update door hier jouw emailadres achter te laten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *