Mensenorganisaties: review van het boek
Lees hier mijn review van het boek ‘Mensenorganisaties: 24 evoluties onder de loep’ van Janneke Schenning, Robert-Jan Simons en Tijs Besieux.
Samenvatting review Mensenorganisaties
Het boek Mensenorganisaties is wat mij betreft een goede keuze voor HRD-professionals. Het boek is een leuk cadeau voor jezelf of voor bijvoorbeeld een collega. Het is inspirerend en het zal je zeker aan het denken zetten. De keuze voor de evoluties en de wetenschappelijke onderbouwing ervan hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Meer praktisch toepasbare instrumenten en meer verdieping hadden het boek verder kunnen verbeteren. Lees hieronder de uitgebreide samenvatting.
Beschrijving van het boek
Het boek is in het leven geroepen om evoluties binnen het Strategisch HRD-domein in kaart te brengen. Het doel is om je aan het denken te zetten en inspiratie te bieden, niet om volledig te zijn. De doelgroep is ‘iedereen die S-HRD aanstuurt of vormgeeft als specialist, manager of professional’
Het boek gaat niet over trends, maar over evoluties. Trends zijn volgens de redactie geen goede voorspeller van de toekomst, terwijl de term evolutie gaat over het heden en geen pretentie heeft voor het voorspellen van de toekomst.
Elke evolutie is geschreven door expert op de specifieke thema’s. Zij schreven allen in dezelfde volgorde over hun persoonlijke verbinding met het onderwerp, een beschrijving van de evolutie, de wetenschappelijke onderbouwing, de evolutie in de praktijk en het onderdeel ‘Zelf aan de slag’. Elke evolutie eindigt met een verwijzing naar interessante boeken, literatuur of websites.
De schrijvers
Het boek is geschreven door diverse experts, welke individueel of met een team, een evolutie voor hun rekening. Het is tot stand gekomen door het redactieteam Janneke Schenning, Robert-Jan Simons en Tijs besieux. Zij dragen allen bij aan de Master Human Development van Schouten & Nelissen University, waardoor het boek ook een goed beeld geeft van de thema’s binnen deze opleiding.
Mijn eerste indruk
Een kadootje voor je boekenkast: dit boek ziet er goed uit. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. De lay-out is fris en nodigt uit om te lezen. Zowel de kaft als het papier zijn van goede kwaliteit. Het boek is zwaar en daar hou ik van: het belooft veel leesplezier.
En dan de titel, wat een goed gekozen titel is dit! Je kunt het op twee manieren lezen: mens-en-organisaties of mensen-organisaties. Ik zou bijna vergeten dat dit niet de gehele titel is: 24 evoluties onder de loep is het vervolg. Ook dat belooft wat: 24 evoluties over mens-en-organisaties, daar moet een hoop inspiratie uit te halen zijn.
Als derde de ondertitel: Weet wat er speelt bij strategisch HRD. Mijn enthousiasme wordt nog verder opgestuwd. Niet alleen omdat een boek is volledig over het vak HRD, maar ook omdat het nog eens gaat over strategisch HRD.
Al deze elementen zorgen ervoor dat ik dit boek van A tot Z wil gaan lezen.
Wat ik goed vond aan het boek Mensenorganisaties
Persoonlijk hou ik van boeken die je niet van voor naar achter hoeft te lezen. Ik zou je zelfs aanraden om dat bij dit boek ook niet te doen. Elke evolutie is in willekeurige volgorde te lezen. Onderweg naar het werk in de trein inspiratie opdoen? Daarvoor is dit boek echt een aanrader. Zit je op een afspraak bij de tandarts te wachten? Neem dit boek dan zeker mee. Het leest makkelijk en biedt fijne aanknopingspunten voor verder onderzoek.
Wetenschappelijke onderbouwing
De wetenschappelijke onderbouwing is daarnaast een echte pre. Daarmee word je als HRD-professional echt geholpen om het vak naar een hoger niveau te tillen. Ik heb mede door deze wetenschappelijke onderbouwing een aantal bijzondere inzichten gekregen. Wist je bijvoorbeeld dat ‘nieuwsgierigheid’ geen fixed persoonskenmerk is, maar een van de meest ontwikkelbare kenmerken? Goed nieuws, want uit hetzelfde wetenschappelijke onderzoek blijkt ook nog eens dat nieuwsgierigheid een hoop voordelen heeft.
Inspiratie
Een aantal evoluties hebben me echt de inspiratie gebracht waarvoor ik het boek had aangeschaft. De hiervoor genoemde evolutie ‘nieuwsgierigheid’ was een echte verrassing. Ook het breinleren sprak me erg aan, met name de zes breinprincipes geven een goed handvat voor het ontwerpen van leertrajecten. Daarnaast spraken de volgende evoluties mij erg aan: Van Team naar de ‘I’ in Team, van passieve uitvoerder naar ondernemende medewerker, van opleidingen naar werkplekleren, van geslaagde dag naar impactvolle leerinterventie, van leren naar toepassen.
Een kritische blik
Ondanks mijn enthousiaste eerste indruk en alle goede kenmerken van het boek, waren er nog best wel wat punten die wat mij betreft voor verbetering vatbaar zijn.
Een hoog Schouten & Nelissen gehalte
Zo heeft het boek een hoog Schouten & Nelissen gehalte. Niet alleen doordat het redactieteam volledig uit S&N bestaat, maar ook doordat talloze experts die hun bijdrage hebben geleverd op de één of andere manier verbonden zijn met het instituut. Op zichzelf is dit geen onoverkomelijk probleem, sterker nog, S&N doet veel onderzoek op het gebied van HRD en heeft de nodige experts rond lopen. Vanuit een kritisch oogpunt is het echter mogelijk dat dit heeft geleid tot een beperkte blik op de keuze van de belangrijkste evoluties en wie daarin experts te noemen zijn. Zo miste ik een aantal belangrijke onderwerpen zoals Performance Support, 70:20:10, HRD-data en agility. Deze werden slechts zijdelings genoemd, maar liever had ik gezien dat deze opgenomen waren in de collectie. Andere ‘evoluties’ zette ik dan weer vraagtekens bij: doorbreek de stilte, organiseren van werkgemeenschappen en Van fit met de job naar fit met de organisatie.
Meer verdieping is gewenst
Een andere kritische opmerking is de verdieping die wat mij betreft meer gemaakt had mogen worden. Ondanks dat in het voorwoord genoemd wordt dat er niet getracht is volledig te zijn, blijven sommige evoluties toch wel erg aan het oppervlak. Ook zijn er regelmatig open deuren aan te wijzen, hiervan geef ik twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld betreft een uitspraak over JD-R-interventies: “Een grondige analyse voorafgaand aan de keuze voor een interventie is daarom een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle implementatie”. Een tweede voorbeeld betreft een workshop over de mindset van managers: meerdere keren wordt hierover gezegd hoe succesvol deze bleek te zijn. Maar wát die workshop in houdt en waarom die zo succesvol is, blijft buiten beschouwing. Jammer, want dat zijn gouden tips om zelf toe te passen in de praktijk.
De praktische toepasbaarheid kan beter
Als derde en laatste punt van kritiek wil ik de praktische toepasbaarheid aanstippen. Het opnemen van de onderdelen ‘Zelf aan de slag’ en ‘Meer weten’ beloven veel goeds. Helaas is de invulling hiervan nogal wisselend. Mijn verwachting was dat elke evolutie zou eindigen met een aantal concrete instrumenten voor HRD-professionals om de evolutie zelf in de praktijk te kunnen brengen. Vele evoluties eindigen echter met zeer beperkte en weinig praktisch bruikbare vragen. Vaak komt het voor dat de reflectievragen toepasbaar zijn op de lezers als individu. Het zegt niets over hoe een HRD-professional de evolutie kan implementeren in de praktijk. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat dit bij alle evoluties het geval was. Er zaten echt een aantal pareltjes tussen. Al had ik die verhouding graag beter gezien.
Eindconclusie over het boek Mensenorganisaties
Het boek Mensenorganisaties is wat mij betreft een prima boek. Misschien heeft het mijn hoge verwachtingen niet behaald, toch heb ik er zeker inspiratie door opgedaan. De insteek van evoluties is echt goed gekozen. Ook de wetenschappelijke onderbouwing blijkt goed te werken. Een betere keuze voor de evoluties én meer concrete HRD-instrumenten voor de praktijk hadden dit boek nog naar een hoger niveau kunnen trekken. Al is het doel van het boek (je aan het denken zetten en inspiratie bieden) wat mij betreft zeker behaald.
Wil je dit boek zelf aanschaffen?
Dat kan via deze link: Mensenorganisaties: 24 evoluties onder de loep.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!