Training ontwerpen: must have boek

,
Boek bouwstenen voor high impact learning

Lees hier mijn review van het boek ‘Bouwstenen voor High Impact Learning’ van Filip Dochy, Inneke Berghmans, Anne-Katrien Koenen en Mien Segers: wat mij betreft een must have voor iedereen die zich bezig houdt met het ontwikkelen van trainingen (of andere leerinterventies). 

Samenvatting review Bouwstenen voor High Impact Learning

Ik zou elke professional die zich bezig houdt met het ontwikkelen van trainingen of andere leeractiviteiten* dit boek willen aanraden. Het klopt dat het boek soms ingewikkeld geschreven is, of dat je je eigen creativiteit moet gebruiken om de informatie toe te passen op het bedrijfsleven. Daar staat echter tegenover dat het veel inspiratie biedt en de juiste handvatten geeft voor een goed doordachte training. Zelfs voor de doorgewinterde opleidingskundige biedt dit boek extra inzichten in het verbeteren van trainingsontwerpen, waardoor de impact van de training omhoog zal gaan.

* In dit artikel gebruik ik voor het gemak het woord ‘trainingen’. Dit kunnen echter ook andere vormen van formele, vooraf ontworpen leerinterventies zijn. 

Beschrijving van het boek

 

Het boek is volgens het voorwoord uitgebracht omdat er momenteel een nieuwe trend aan het opkomen is: High Impact Learning. Deze hype willen de schrijvers omzetten naar duurzame verandering. Het boek is bedoeld voor een hele hoop doelgroepen, kort gezegd voor iedereen die binnen bedrijven, scholen of andere organisaties zich met leren bezig houden. De combinatie van onderwijs en organisaties wordt gemaakt omdat de onderzoekers zien dat veel van de leervraagstukken identiek zijn en zelfs van elkaar kunnen leren.

Het boek gaat eerst kort in op de ontwikkelingen in de jaren 2000. Het overgrote deel van het boek gaat over de zeven bouwstenen die leiden tot High Impact Learning, het zogenaamde HILL-model. Het boek eindigt met een kort hoofdstuk over de aanpak voor de toekomst.

De schrijvers

Drie van de vier schrijvers zijn werkzaam als onderzoekers aan de KU Leuven. Allen doen zij onderzoek op het gebied van leren en ontwikkelen, meestal met focus op het hoger onderwijs. Mien Segers is verbonden aan de Universiteit Maastricht en focust zich op leren op de werkplek.  

Mijn eerste indruk

De titel van het boek spreekt mij erg aan: High Impact Learning wekt mijn interesse. Het woord ‘bouwstenen’ doet vermoeden dat het boek wel eens zeer praktisch kan zijn en het dus goed toepasbaar is in de praktijk. Zodra ik het boek binnen krijg, valt me op hoe dun deze is, minder dan 90 pagina’s. De kaft vind ik persoonlijk niet aantrekkelijk, het doet me erg aan de jaren ’70 denken. Het is een wat symplistische voorkant, met verschillende kleuren en een zevental ‘bouwstenen’. 

Wat ik goed vond aan het boek Bouwstenen voor High Impact Learning

Laat ik voorop stellen: er valt best wel wat op te merken aan dit boek. Maar in de basis is dit boek wat mij betreft een schot in de roos. Allereerst het onderwerp: het boek zet op een rij welke zeven bouwstenen uiteindelijk zorgen voor high impact learning. Dat klinkt een beetje vaag, maar in principe is de inhoud van toepassing op het ontwerpen van bijvoorbeeld trainingen, e-learnings of andere opleidingsprogramma’s. Door rekening te houden met de zeven bouwstenen, wordt de training, elearning of het programma een effectieve leeractiviteit.

 

Dan de zeven bouwstenen. Deze geven hele goede handvatten voor het ontwerpen van een training of andere leeractiviteit. Elke bouwsteen wordt besproken door de volgende onderdelen: wat, waarom, hoe, voorbeelden en tips. Het wat, waarom en hoe worden wetenschappelijk onderbouwd en vanuit diverse gezichtspunten aangestipt. De voorbeelden en tips zijn een welkome praktische aanvulling, waardoor de wetenschap echt gaat ‘leven’. Ook hieruit valt veel inspiratie te halen. Juist bij het ontwerpen van een training of andere leeractiviteit kunnen deze tips voor de minder ervaren én ervaren HR(D) professional tot direct toepasbare ideeën leiden.

De ene bouwsteen is beter toepasbaar dan de ander op leeractiviteiten binnen organisaties, maar door een goede afweging te maken kun je jouw traingingen zeker verbeteren. Je kunt de bouwstenen gebruiken bij een nieuw te ontwerpen training of leeractiviteit, maar ook voor het verbeteren van je huidige leeractiviteiten. Besteed met het boek ernaast eens een uurtje (of twee) om een huidige training langs de meetlat van de zeven bouwstenen te leggen. Zeker weten dat je goede toevoegingen kunt doen.  

Een kritische blik

Ondanks dat ik dit boek een echte aanrader vind voor iedereen die zich bezig houdt met het ontwerpen van trainingen (of andere leeractiviteiten), zijn er ook wel wat dingen die beter hadden gemogen. Allereerst de leesbaarheid: de 90 pagina’s lezen niet lekker weg en voelen aan als een dik boek. De teksten zijn erg wetenschappelijk opgeschreven en dat is lang niet altijd nodig. Dit past niet bij het praktische karakter van de zeven bouwstenen en de vele tips die het boek rijk is.

Daarnaast gaan de voorbeelden regelmatig over hoger onderwijs leeractiviteiten en niet over bedrijfsopleidingen. Dat maakt dat niet elk voorbeeld toepasbaar is. Het boek is geschreven voor leren in het onderwijs en organisaties, maar liever had ik het gesplitst gezien. Een tweedaagse training aan medewerkers binnen een organisatie is nu eenmaal anders dan een onderwijs opleiding.  

Eindconclusie over het boek Bouwstenen voor High Impact learning

Ik zou elke professional die zich bezig houdt met het ontwikkelen van trainingen of andere leeractiviteiten dit boek willen aanraden. Het klopt dat het boek soms ingewikkeld geschreven is, of dat je je eigen creativiteit moet gebruiken om de informatie toe te passen op het bedrijfsleven. Daar staat echter tegenover dat het veel inspiratie biedt en de juiste handvatten geeft voor een goed doordachte training. Zelfs voor de doorgewinterde opleidingskundige biedt dit boek extra inzichten in het verbeteren van trainingsontwerpen, waardoor de impact van de training omhoog zal gaan.  

Wil je dit boek zelf aanschaffen?

Je kunt het boek hier vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *