Hoe stakeholder mgt niet hoeft te stinken
Het managen van belanghebbenden noemen we in projectmanagement termen ook wel stakeholder management. Maar wat is het eigenlijk en waarom doen we het? En waarom riekt stakeholder management eigenlijk een beetje? Je leest het in dit artikel. En natuurlijk tips om ervoor te zorgen dat jouw stakeholder management niet riekt.
Stakeholdermanagement: wat is het en waarom bestaat het?
Stakeholder management gaat kort gezegd over het betrekken van belanghebbenden op een structurele en planmatige wijze. Door op een structurele en planmatige wijze te werk te gaan vergroot je de kans op succes en impact van jouw project of initiatief te vergroten. Het is een krachtig middel om projecten of initiatieven sneller, effectiever en succesvoller in de organisatie uit te rollen.
Stakeholder management riekt
Voor sommigen heeft dit planmatig te werkt gaan in het betrekken van belanghebbende een nare geur. Het riekt een beetje. Denk bijvoorbeeld aan uitspraken als:
Je bent wie je kent
Ons kent ons, oftewel vriendjespolitiek
Keep your friends close and your enemies closer
Als je niet aan tafel zit sta je op het menu
Het doelbewust en planmatig belanghebbenden proberen te beïnvloeden kan doorslaan in manipulatie en achterklappolitiek. Maar we begrijpen ook dat het naïef is om te denken dat een goed idee zichzelf automatisch verkoopt en de inhoud altijd wint van andere belangen.
Stakeholder Management hoeft niet te stinken
Toch hoeft (goed) stakeholder management niet te stinken. Want op de juiste manier heeft het alle facetten om een positieve bijdrage te hebben op het gezamenlijke doel van de organisatie. Juist door planmatig belanghebbenden te betrekken zorgt ervoor dat er geen mensen vergeten worden in het project en verhoogt het de kwaliteit. Voor mij is stakeholder management dan ook:
Rekening houden met elkaar
Actieve samenwerking
Het betrekken van diegenen die betrokken horen te worden
Je gezichtsveld verbreden
Met deze kaders is stakeholder management juist een instrument waar alle belanghebbenden zich gehoord en betrokken voelen. Ook zorgt het ervoor dat je als L&D professional niet als enige de kar hoeft te trekken om jouw initiatief tot een succes te brengen.
Tips voor succesvol stakeholder management
Goed stakeholder management begint natuurlijk bij jezelf. Met de volgende drie tips zorg je er voor dat jouw stakeholder management niet riekt:
1. Wees eerlijk over je intenties: heb je de hulp nodig van een belanghebbende om een besluit voor elkaar te krijgen bij het management? Zeg dat dan ook in zoveel woorden.
2. Laat anderen ambassadeur zijn van jouw initiatief: deel je podium met andere belanghebbenden. Een succesvolle manier om dit te doen is door betrokkenen mede verantwoordelijk te maken voor het succes of resultaat.
3. Uit je verwachtingen: verwacht je een bepaalde inzet van een belanghebbende? Of heb je andere verwachtingen? Bespreek dit. En geef ook ruimte aan de verwachtingen die de belanghebbende heeft. Vraag bijvoorbeeld wat zij zelf een prettige manier vinden om geïnformeerd te worden of betrokken te blijven.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!