Employee Journey boekentip

,
Talent GPS

Aan de slag met de employee journey? Lees dan mijn review van het boek Talent GPS. Dit is een echte aanrader!

Toen ik mijzelf meer wilde verdiepen in het onderwerp  Employee Journey begon ik met een zoektocht naar een goed boek. Het boek Alignment 2.0 was het enige Nederlandse boek wat ik over dit onderwerp kon vinden. Omdat het boek wat tegenviel, kwam ik vervolgens uit bij een Engelstalige boek: Talent GPS van Lou Russel, Michelle Baker & Brittney Helt. Dit boek was alles wat ik zocht: praktisch, leerzaam en duidelijk.

Graag deel ik mijn ervaring met het boek Talent GPS in deze review. Benieuwd naar de review van het boek Alignment 2.0? Lees de review door op deze link te klikken.

Samenvatting review van het boek Talent GPS

Ik zou elke professional die zich bezig houdt met de employee journey het boek Talent GPS willen aanraden. Ondanks dat het boek in het Engels is geschreven, leest het makkelijk weg. De hoofdstukken zijn overzichtelijk en bevatten alle informatie die je nodig hebt, maar het sterkste punt van dit boek is toch wel de praktische en concrete hulpmiddelen die het bevat. Het boek zit namelijk vol met vragenlijsten, overzichten en andere instrumenten die je met een paar kleine aanpassingen direct kunt gebruiken in de praktijk.

Beschrijving van het boek Talent GPS

Medewerkers zijn de grootste kostenpost in de organisatie. Tegelijkertijd zijn ze ook het grootste goed binnen een organisatie, mits ze goed geselecteerd zijn, nuttige ontwikkelingsmogelijkheden opdoen en kansen krijgen in het maken van carrière. Voor managers is het de belangrijkste taak om dit in goede banen te leiden. Dit boek is dan ook geschreven voor managers. De schrijvers nemen als uitgangspunt dat Learning & Development niet los gezien kan worden van Talent Development en dat hier een integrale visie en strategie bij hoort.

De metafoor GPS wordt gebruikt omdat iemands loopbaan niet een voorspelbare weg is die één op één afgelegd wordt. De rol van de manager is om zijn of haar medewerkers te helpen navigeren in hun huidige en toekomstige werkzaamheden. Doelen zijn daarin flexibel.

De eerste helft van het boek bestaat uit zeven korte hoofdstukken die globaal de fases van de employee journey volgen. De tweede helft van het boek bestaat uit bijlagen, waarin verschillende instrumenten, templates en werkbladen aan bod komen.

De schrijvers

De schrijvers van Talent GPS zijn alle drie werkzaam in Amerika in verschillende onderdelen van het HRD-vak. Allen zijn ze actieve ATD leden en hebben ze meerdere boeken geschreven.

Mijn eerste indruk

Als Onderwijskundige maakt de titel van het boek – Talent GPS – mij natuurlijk meteen nieuwsgierig. De ondertitel versterkt dat, want  the employee development journey, daar heb ik persoonlijk nog niet eerder van gehoord. Wat mij betreft slaat dit de spijker op z’n kop als het gaat over de rol van Learning & Development in organisaties.

Naast de titel ben ik wel weg van de dikte van het boek: lekker dun dus. Het boek is handzaam doordat het niet te groot is en dus lekker makkelijk mee te nemen. De binnenkant van het boek is vrij recht toe recht aan.

Wat ik goed vond aan het boek Talent GPS

Ik ben een fan van dit boek. Het heeft me enorm geholpen bij mijn verdieping in het thema employee journey. Het is een overzichtelijk boek en houdt je aandacht er goed bij. De hoofdstukken kun je apart van elkaar lezen, waarbij elk hoofdstuk niet te lang en niet te kort is. Wat ik daarmee bedoel is dat het genoeg informatie bevat om interessant te zijn en tegelijkertijd goed leesbaar is als je even een half uurtje tijd hebt. Elk hoofdstuk eindigt met een onderdeel Lessons Learned die een korte samenvatting geeft van de belangrijkste punten. Daarna volgt het onderdeel Make it Happen waarbij de belangrijkste acties opgesomd worden om het geleerde in de praktijk te brengen.

Een groot pluspunt van dit boek zijn de praktische instrumenten die opgenomen zijn in de bijlagen. Zo wordt in het hoofdstuk over de aanname van nieuwe medewerkers besproken hoe je een sollicitatiegesprek evalueert. Vervolgens wordt een voorbeeld evaluatie formulier opgenomen welke je – eventueel met een paar kleine aanpassingen – direct kunt gebruiken. Deze formats zijn erg behulpzaam als je de employee journey in de organisatie wil stroomlijnen.

Mijn grootste interesse lag natuurlijk bij de hoofdstukken over onboarding en loopbaanplanning. Met name het hoofdstuk onboarding gaf me veel nieuwe ideeën. Het hoofdstuk geeft niet alleen informatie over hoe je medewerkers welkom heet op de eerste dag of hoe je ze wegwijs maakt in de organisatie, maar ook hoe je 30-60-90 dagen onboardingsplannen maakt. Hierbij spelen de doelen die een medewerker voor deze periodes meekrijgt een belangrijke rol. Uiteraard met checklists en voorbeelden hoe je dit kunt doen.

De grootste verrassing van dit boek was voor mij het hoofdstuk over promotie. De schrijvers gaan er namelijk van uit dat met een promotie alles weer overnieuw begint: ook na een promotie is het nodig om een goede onboarding in gang te zetten. Het is iets waar je een medewerker op voorbereid, maar ook de mensen daar om heen. Het is belangrijk om bij een promotie veel aandacht te hebben voor iemands professionele ontwikkeling. Allemaal logische dingen, maar wat gaat het hier vaak fout in de praktijk. Een promotie brengt vaak grote drukte met zich mee. Tijd voor professionale ontwikkeling is er nauwelijks. Ook ken ik maar weinig organisaties die voor promoties een onboardingsbeleid hebben.

Een kritische blik

Er vallen natuurlijk ook dingen aan te merken op het boek. Allereerst voelt het bij tijd en wijle vrij Amerikaans aan. Zo kent elk hoofdstuk een onderdeel waarin beschreven staat wat er gebeurt als je niet toepast wat er in het voorgaande beschreven is. Vervolgens gaat het helemaal de verkeerde kant op met de medewerkers en het team. Voor mij had dit niet gehoeven.

Daarnaast viel het hoofdstuk over loopbaanplanning me tegen: als enige hoofdstuk werd deze beschreven vanuit de manager als medewerker. Oftewel: als manager ben je zelf ook medewerker en hoe plan jij je eigen loopbaan? Dit terwijl de rest van het boek geschreven is vanuit de rol van de manager om de loopbaan van medewerkers te ondersteunen. Daarnaast bracht het me weinig nieuws en vond ik dat veel onderwerpen over loopbaanplanning ontbraken. Met name op het gebied van Learning & Development: een doel in je loopbaan is leuk, maar wat wordt de weg daar naar toe?

Eindconclusie over het boek Talent GPS

Ik zou elke professional die zich bezig houdt of bezig gaat houden met een employee journey dit boek aanraden. Het geeft goede inzichten over welke onderdelen je per fase kunt onderscheiden en hoe je deze aan kunt pakken. Ook biedt het boek je diverse instrumenten om dit vervolgens organisatie breed uit te kunnen rollen. Het boek zal je zeker veel tijd opleveren aan het uitdenken van allerlei standaard formats of hulpmiddelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *