Agile voor HRD: een boekentip

,
strategisch-opleiden-hrd-l&d-leren-in-organisaties-ontwikkelen-boekreview-agile-hr-scrum

Agile en SCRUM: veelgehoorde buzzwoorden in de afgelopen jaren. Deze manieren van werken zijn niet meer alleen voorbehouden aan ICT afdelingen. Meer en meer zie je Agile en SCRUM geadopteerd worden door andere afdelingen en individuele medewerkers. Ook binnen Learning & Development zie je dit gebeuren. Zelf heb ik meer dan vier jaar gewerkt volgens de SCRUM methodiek en snap waarom deze werkwijze steeds verder aan het uitbreiden is. Maar wat als je nog geen ervaring hebt met Agile of SCRUM? Dan kun je je kennis op verschillende manieren bijspijkeren. Zo zijn er talloze boeken geschreven over deze onderwerpen. Ik las er twee en deel mijn ervaringen in deze blog.

De boeken

Agile en SCRUM zijn niet hetzelfde: Agile is een filosofie waar wendbaarheid centraal staat. Hieronder vallen verschillende methodieken en SCRUM is daar één van. SCRUM is ontstaan als nieuwe methodiek voor projectmanagement, door onvrede over de oude waterval methodiek. Agile en SCRUM hebben overeenkomsten, maar zijn wel degelijk verschillend. Daarom las ik twee boeken: Agile HR waarin de Agile filosofie centraal staat en Succes met Scrum! waarin de methodiek Scrum centraal staat.

Samenvatting boekreviews

Beide boeken zijn inspirerende boeken voor als je als niet-ICT’er aan de slag wil met Agile of Scrum. Agile HR staat vol met voorbeelden van Agile HR afdelingen van diverse organisaties. De basisbeginselen van Agile worden besproken, maar de daar uit voortvloeiende methodieken worden slechts aangestipt. Niet een boek waarmee je de volgende dag al lekker aan de slag kan. Dit in tegenstelling tot het boek Succes met Scrum!. De methodiek wordt uitgebreid besproken en ook de valkuilen komen duidelijk aan bod. Je kunt dus ook meteen aan de slag als je het boek gelezen hebt, sterker nog, na het lezen van hoofdstuk drie snap je de methodiek. De voorbeelden die in het boek worden gegeven zijn daarentegen niet heel inspirerend.

Boekreview Succes met Scrum!

Het boek Succes met Scrum! is geschreven door Wouter Tengeler en uitgegeven in 2017. Het bevat 290 pagina´s en je krijgt een gratis webversie bij aanschaf van het papieren boek. Het heeft een stevige kaft en kwalitatief goed papier.

Het boek Succes met Scrum! in een notendop

Wat ik goed vind aan dit boek is dat het meteen duidelijkheid schetst over Scrum, waar het vandaan komt en wat het vooral ook niet is. Het geeft een goed overzicht van de nadelen van Scrum, wat je helpt bij de keuze op welke projecten je Scrum wilt toepassen. In hoofdstuk 3 wordt de theorie van Scrum op een heldere manier behandeld. Je kunt direct na dit hoofdstuk aan de slag met deze werkwijze. Elk onderdeel van de methodiek wordt vervolgens in de hoofdstukken erna in meer detail besproken. Valkuilen komen aan bod en ook tips om de onderdelen goed uit te voeren. Aan het einde van het boek wordt ingegaan op mogelijke problemen tijdens het Scrummen.

Wat ik goed vond aan dit boek

Dit boek is wat mij betreft echt een aanrader. Alleen al door de heldere uitleg van de methodiek en de besproken valkuilen geeft het je direct handvatten om Scrum in de praktijk te brengen. Het boek leest makkelijk weg en is inspirerend. Geen honderden regeltjes waardoor je het overzicht kwijt raakt, maar duidelijke stappen en richtlijnen.

Een kritische blik

Ondanks dat ik dit boek van harte aanbeveel, ook een puntje van kritiek. De voorbeelden die in het boek gebruikt worden om de methode te illustreren, zijn wat ver gezocht. Het zijn duidelijk verzonnen situaties en dat doet geen recht aan de heldere uitleg van de methode zelf. Met waargebeurde, meer uitgebreide voorbeelden zou de uitleg nog meer gaan leven en zou duidelijker zijn waarom bepaalde valkuilen vermeden moeten worden. Zeker omdat Scrum buiten de ICT afdelingen vaak losjes ingezet wordt en daardoor de werkwijze vaak verwaterd. Voorbeelden hiervan en zouden dit kunnen voorkomen.

Boek review Agile HR

Het boek Agile HR is geschreven door Willemijn Boskma, Minke Buizer, Nienke van de Hoef, Gidion Peters en Willy Zelen. De ondertitel is De (on)misbare rol van HR in wendbare organisaties en het boek is uitgegeven in 2017. Het bevat 128 pagina’s.

Het boek Agile HR in een notendop

Na een korte introductie over Agile gaat het boek in drie hoofdstukken in op drie verschillende combinaties van HR en Agile: HR als aanjager van de verandering, HR als wendbare afdeling en HR in een organisatie met wendbare teams. Ook bevat het een toolkit voor Agile HR, waar Leren en ontwikkelen één van de onderdelen is.

Wat ik goed vond aan dit boek

Het boek biedt mooie voorbeelden van echte organisaties die een onderdeel van de Agile filosofie hebben ingevoerd. Zo vond ik het voorbeeld van Sanna van der Wijst en Kelly Hoogland erg inspirerend. Het boek geeft gevarieerde mogelijkheden voor Agile werken, waarvan een aantal laagdrempelig in te zetten zijn. Je ziet duidelijk dat de focus van Scrum (de meest bekende Agile methodiek) weggehouden is, het komt nauwelijks aan bod. Het geeft daarmee een mooi beeld van de breedte van Agile werken.

Een kritische blik

Zelf was ik niet meteen fan van dit boek. Ondanks dat het boek vol zit met inspiratie, zijn er denk ik weinig lezers die direct de volgende dag aan de slag gaan. Dat komt natuurlijk ook omdat Agile een filosofie is en geen methodiek, maar toch had hier meer ingezeten. Daarnaast vond ik het hoofdstuk over zelforganiserende teams onduidelijk en zelfs wat chaotisch. Aangezien het boek slechts vier hoofdstukken kent, beslaat dit een aardig deel van het boek. Tot slot is het boek soms kort door de bocht. Als voorbeeld noem ik de eerste tip die terug komt in de toolkit voor Leren en ontwikkelen: schaf het POP af. Nu ben ik het daar niet mee oneens, maar alternatieven worden niet genoemd. Het zomaar afschaffen van POP’s zonder enige overdenkingen of alternatieven zou ik niet aanraden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *