Niveau van het ontwikkelgesprek in organisaties
Elke twee weken worden L&D-professionals via deze website gevraagd naar allerlei onderwerpen. Zo kun je meer leren over hoe andere L&D-professionals bepaalde thema’s ervaren. Deze keer stond het niveau van de ontwikkelgesprekken in jullie organisatie centraal. Hier lees je de uitkomsten.
De manager: een grote invloed, maar weinig ontwikkelgesprekken
Aan deze Vraag & Antwoord deden 24 L&D Professionals mee. Bijna unaniem gaven zij aan dat de invloed van de manager op de ontwikkeling van een medewerker hoog tot zeer hoog is. Geen verrassende uitspraak. Wat daarmee wel verrassend is, is het aantal keren dat er een ontwikkelgesprek plaats vindt. Bij 62,5% van de deelnemers gebeurde dit slechts één keer per jaar, bij 33,33% één keer per half jaar.
Verbijsterend: meer dan 40% van de managers heeft moeite met een gesprek over de ontwikkeling van zijn medewerker
De derde vraag van deze Vraag & Antwoord was: Hoe hoog schat jij het percentage managers die het lastig vinden om een goed gesprek over de ontwikkeling van een medewerker te voeren? De antwoorden vond ik werkelijk waar verbijsterend. Bij het ontwerpen van deze vraag had ik gekozen voor een schaal waarvan ik dacht dat die dicht bij de werkelijkheid zou komen. Op voorhand leek het mij veel als 1 op de 3 managers dit gesprek lastig vond. De schaal bestond daarom uit de mogelijkheden: 0-10%, 11-20%, 21-30%, 31-40% en als maximum >40%. Van de deelnemers geeft maar liefst 83% aan dat meer dan 40% van de managers het lastig vindt om een goed gesprek over de ontwikkeling van de medewerker te voeren. Met het steeds groter wordende belang van het ontwikkelgesprek ligt hier een belangrijke taak voor de HRD / L&D afdeling.
Het ontwikkelgesprek van de L&D-professional zelf
Ook de L&D professional voert een ontwikkelgesprek met zijn of haar leidinggevende. De ervaringen hiermee zijn wisselend. 17% van de deelnemers is ontevreden of zelfs zeer ontevreden over dit gesprek. 41% is tevreden, eenzelfde groep geeft aan ‘neutraal’ te zijn.
De plek van het ontwikkelgesprek in een leiderschapsprogramma
Niet iedere organisatie biedt een leiderschapsprogramma aan. Van de organisaties die dat wel doen, geeft de helft van de deelnemers aan dat het voeren van ontwikkelgesprekken hierin opgenomen is. Bij 71% van de deelnemende organisaties is het voeren van functioneringsgesprekken wél opgenomen in het leiderschapsprogramma.
Wat zou een verbetering in vaardigheden van de manager betekenen voor de organisatie?
Stel je voor: als organisatie ga je echt aan de slag met de ontwikkelgesprekken door managers te leren hun vaardigheden hierin te verbeteren. Wat zou de organisatie daarvan merken? De deelnemers aan deze Vraag & Antwoord geven drie verschillende soorten reacties:
- De medewerker tevredenheid zal stijgen (35%). Voorbeelden van antwoorden: mee gemotiveerde medewerkers, mee betrokkenheid, hogere retentie, meer medewerkers op de juiste plek.
- De leercultuur zal verbeteren (35%). Voorbeelden van antwoorden: meer leren door iedereen, meer lerende organisatie door medewerkers die meer uit hun potentieel halen, het heft in eigen handen nemen, meer gebruik van de ontwikkelmogelijkheden die er zijn.
- De performance zal stijgen (15%). Voorbeelden van antwoorden: gaat beter presteren, beter opgeleide medewerkers, meer (interne) mobiliteit.
Aan de slag met het verbeteren van de vaardigheden om ontwikkelgesprekken te voeren?
Dan is dit artikel misschien interessant voor je: Drie manieren om managers te helpen hun ontwikkelgesprekken te verbeteren.
Een stapje verder? Neem dan eens een kijkje bij onze workshop Inspirerende Ontwikkelgesprekken voeren welke intern in de organisatie aangeboden kan worden.
Op de hoogte blijven van alle nieuwe vragen en artikelen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!