Blended learning als effectiviteit vergroter
Blended learning is een uitstekend instrument om jouw trainingen effectiever te maken. Met de tips in dit artikel start je vandaag nog met blended trainingen.
“Trainen is het nieuwe roken”
De vorige keer publiceerde op deze blog ik het artikel ‘Trainen is het nieuwe roken’ en dat heb ik geweten. Duizenden mensen hebben het artikel gelezen en ik kreeg ongelofelijk veel reacties: via de website, email, LinkedIn en zelfs telefonisch. Het onderwerp blijkt echt te leven. Daarom voor iedereen die nog gewoon gelooft in het effect van trainen, hier een aantal tips om trainingen effectiever te maken door te gaan ‘blenden’.
Wat is blended learning?
Letterlijk bedenkt blended learning een mix van leervormen. Toch heeft het een sterke digitale nadruk. Dit is terug te herleiden naar de opkomst van blended learning: in de jaren 90 werd digitaal leren als oplossing gezien voor nadelen als tijd en afstand. Omdat ‘digitaal’ nog niet per definitie betekende dat het leren ook succesvoller was, is blended learning zich steeds meer gaan ontwikkelen tot een mix van leervormen en -strategieën waarbij technologie niet leidend is.
Blended learning als trainingsverkorter in de jaren 90
Binnen blended learning is Face 2 Face training zeker geen onbekende. Steeds vaker wordt blended learning ingezet om de training effectiever en efficiënter in te richten. Dit is nodig doordat we steeds minder lang in een trainingslokaal willen zitten, weg van de werkplek. Waar in de jaren 90 een training van 5 tot 8 dagen achter elkaar echt geen uitzondering was, ligt de max nu toch wel op 2 tot 3 dagen. Lange tijd is een leervorm als e-learning daarom ingezet als voorbereiding voor een training. Alle kennis kon uit de trainingsdagen overgeheveld worden naar zo’n e-learning en werd de deelnemer geacht thuis deze kennis tot zich te nemen.
Effectieve en minder effectieve trainingen
Is trainen wel effectief? Tegenstanders van trainen verwijzen vaak naar het onderzoek van Mooney en Brinkerhoff (2008). Volgens de citeerders hebben zij bewezen dat slechts 15% van het geleerde blijft hangen. Maar weinigen kennen de achtergrond hiervan: in 2008 hebben Mooney en Brinkerhoff een boek uitgebracht waarin ze een bepaalde mindset voor de trainer uit de doeken doen en adviseren. Kortom: wanneer je hun mindset niet gebruikt, dan is een training maar 15% effectief. Wanneer je hun mindset wel gebruikt, dan is een training veel effectiever.
Effectievere trainingen door blended learning 
De ene training is dus effectiever dan de andere. Maar wat maakt een training nu effectief? Daar zijn hele boeken over geschreven. Zie bijvoorbeeld het boek van Filip Dochy – Bouwstenen voor high impact learning. In dit artikel ga ik in op de impact van blended learning op de effectiviteit van een training door drie voordelen van een blended training te bespreken.
1 | Blended learning: verschillende leervormen
Het mooie aan blended learning is dat je rekening kunt houden met verschillende leervormen en dus ook verschillende leerstijlen. Zo kun je voorafgaand aan een training al een aantal video’s delen met de deelnemers, waardoor ze bepaalde modellen of theorieën al tot zich kunnen nemen. Of laat je door het verstrekken van bepaalde opdrachten tussentijds de lerende zelf al experimenteren met bepaalde kennis of vaardigheden.
2 | Blended learning: het verbinden van training en werk
Een formele training vindt in de regel plaats in een klaslokaal gevuld met andere lerenden en een trainer. Per definitie is iemand uit z’n normale werksituatie. Juist door andere leervormen te verbinden met de training, stimuleer je om het geleerde in de training toe te passen op het werk. Denk bijvoorbeeld aan gerichte opdrachten die uitgevoerd worden in het werk. Of het voorbereiden van bepaalde casussen voor de training. Ook de samenwerking met collega’s kan via blended learning de toepassing van het geleerde in de training vergroten.
3 | Blended learning: herhaling
Als iets effectief is als het gaat om leren, is het herhaling. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat. Een veelgenoemd voorbeeld is natuurlijk fietsen. De eerste keren gaat het nog ongemakkelijk, maar op een gegeven moment is fietsen net zo makkelijk als lopen, ademen en eten. In een acht-daagse training zat behoorlijk wat herhaling, maar in een twee of driedaagse veel minder. Een halve dag training met een acteur is leuk, maar in de praktijk betekent het vaak dat je als deelnemer maar liefst één keer kunt oefenen met nieuw gedrag. Om een echte gedragsverandering neer te zetten, is herhaling broodnodig. Blended learning biedt dit: juist door onderwerpen op meerdere momenten te herhalen (voor de training, tijdens verschillende trainingsdagen en na de training), wordt het geleerde echt ingesleten. Iets waar je in je blended trainingsopzet al rekening mee kunt houden.
Aan de slag met blended learning
Mocht je nog niet aan de slag zijn gegaan met blended learning dan is dit het moment. Neem je huidige trainingen onder de loep: wat doen we voor de training? En wat er na? Zijn er extra leervormen die we toe kunnen voegen? Kunnen we het werk beter verbinden met de training? Kunnen we extra herhaling aanbieden?
Mocht jouw afdeling zelf geen trainingen aanbieden, maar kopen jullie ze in bij opleiders, ga dan eens met de opleider om tafel. Brainstorm met elkaar over bovenstaande vragen: kun je de training effectiever maken? Vaak is dat makkelijker dan je denkt. Een goede video, test of opdracht is snel gevonden of ontwikkeld.
Meer weten?
Mocht je meer willen weten over blended learning, plan dan eens een strategiegesprek <link> in met mij. Al vele opleiders en opleidingsafdelingen gingen je voor.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!