De evaluatie als onmisbaar product van L&D

,
evaluatie

Reflectie: één van de vier Kolb leerstijlen en een hele effectieve manier om te leren. Daarom is de evaluatie een perfecte manier om de leercultuur in jouw organisatie te verbeteren. Voor jou als L&D professional ligt hier een rol weggelegd om deze vorm van leren te stimuleren in de organisatie. Hoe je dit doet, kun je lezen in dit artikel.

Evalueren: hoe doe je dit?

Een goede evaluatie is goud waard. Maar een goede evaluatie is niet zo één twee drie gedaan. Voor je het weet verzand een evaluatie in een ellenlange discussie over wie schuldig is en wat wel en niet waar is. Daarom zijn er andere manieren om een goede evaluatie te doen. Maar voordat ik daar op in ga, eerst nog even dit.

De rol van L&D

Een evaluatie: bij uitstek de rol van de business. Dit zou een gedachte kunnen zijn die bij je op komt als het gaat over evalueren. Immers: als een project ten einde is regelt de projectmanager toch de evaluatie?

Toch vind ik het de rol van L&D om hier meer in te doen. Want L&D gaat over leren. L&D gaat over groei. L&D ondersteunt medewerkers om hun werk morgen nog beter uit te kunnen oefenen dan vandaag. En daar is die evaluatie bij uitstek een goed instrument voor.

De rol van L&D: begeleiden en inspireren

Daarom zou het (bege)leiden van een evaluatie in mijn ogen altijd onderdeel moeten zijn van het aanbod van L&D. Waarbij de business jou of jouw collega kan inzetten om de evaluatie als procesbegeleider in goede banen te laten leiden.

Ook is het jouw rol als L&D om medewerkers te inspireren om zo’n evaluatie tóch prioriteit te geven. Ga dus de organisatie in en ‘verkoop’ dit goede idee. Experimenteer met teams die hier voor open staan. Wat heeft zo’n evaluatie (geleid door L&D) het team opgeleverd? Deel dit. Het draagt in hoge mate bij aan de leercultuur van de organisatie.

Kortom: zorg voor een evaluatie expert. Neem deze op in je L&D aanbod. Ga hiermee actief de boer op. Schrijf over de resultaten.

Retrospective

Een goede en simpele werkwijze voor een evaluatie is de retrospective. Deze vorm van evalueren is overgevlogen uit het SCRUM gedachtegoed en heeft altijd dezelfde opbouw. De fase waarin de retrospective zelf aan bod komt (wat gaat er goed, wat hebben we geleerd, wat kan er beter, wat begrijpen we nog niet) kent verschillende varianten. Klik hier voor een uitleg over de opbouw, vorm en vragen binnen een retrospective.

De rol van de begeleider

Als je als externe deze retrospective leidt is het goed om de volgende zaken in acht te houden:

  • Bespreek vooraf met de manager of projectleider wat de bedoeling is van de retrospective. Ga niet inhoudelijk in op de inhoud, maar vraag wat zijn/haar doel is en leg uit wat je kunt bieden en hoe de structuur van de evaluatie in elkaar steekt.
  • Sta stevig in je schoenen: als discussies te lang duren, kap deze dan af of parkeer ze voor een ander moment. Je bent mediator dus wanneer het tussen bepaalde personen niet lekker loopt ga dit dan niet in de groep proberen op te lossen.
  • Hou je aan de structuur en let op de tijd! Een chaotische evaluatie is vaak niet prettig voor de deelnemers en doet afbreuk aan het doel: leren wat er de volgende keer anders kan.

Tijdgebrek of gebrek aan prioriteit?

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder het noemen van hét grootste obstakel om te evalueren: tijdgebrek. We vinden het evalueren van een bepaald project of bepaalde werkzaamheden vaak wel belangrijk, maar hebben er geen tijd voor. Of: we geven er geen prioriteit aan. Volg deze vijf tips en vergroot de kans dat de evaluatie prioriteit krijgt.

  1. Zorg ervoor dat de evaluatie niet te lang duurt: een uur is al heel waardevol
  2. Maak de resultaten blijvend: niets is zo frustrerend als ergens je tijd aan te besteden en dat je er vervolgens nooit meer wat van hoort.
  3. Combineer de evaluatie met het aangename: een lunch, een kop koffie, of een borrel ter ere van het einde van het project. Want successen moet je vieren.
  4. Plan de evaluatie ver van tevoren. Ook als het project een groot succes is. Dit voorkomt het gevoel dat mensen op het matje moeten komen bij een slecht lopend project.
  5. Het project hoeft niet volledig afgerond te zijn voordat je gaat evalueren: er blijven altijd losse eindjes.

 

Wil je meer van dit soort artikelen 1 x per maand per email ontvangen? Schrijf je dan in voor de HRD Update door hier je emailadres achter te laten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *