Leerroutes als alternatief voor trainingen

,
Leerroute

Trainingen: dan weet iedereen wel waar het over gaat. Maar leerroutes? Mensen zijn geneigd je dan een beetje glazig aan te kijken. Waarom spreek ik dan toch liever over leerroutes dan over trainingen?

Een leerroute werkt als een routeplanner

Bij opleiden wordt vaak gedacht aan een bundeltje lessen, colleges of trainingen volgens een vaststaand programma. Tussendoor misschien wat huiswerk en eventueel aan het einde van de opleiding een test of een certificaat. Bij een leerroute ligt dit anders. Een leerroute werkt eigenlijk hetzelfde als jouw routeplanner: je weet punt A (het startpunt) en punt B (het eindpunt). De snelste route er naar toe wordt voor jou berekend. Maar afwijken kan, dan helpt de routeplanner je weer op weg. En is er een ongeluk gebeurd op de snelweg? Dan leiden de meeste routeplanners je er netjes om heen. Als het gaat om leren, dan geloof ik dat een leerroute vele malen effectiever kan zijn dan een opleiding.

Wat is een leerroute eigenlijk?

Leuke metafoor, maar wat betekent dit nu? Allereerst dat iedere deelnemer níet hetzelfde startpunt heeft. Daarnaast heeft iedere deelnemer – mits het niet gaat om een BHV of andere kennisgerichte opleiding – zijn of haar eigen wensen, leerdoelen en leerstrategieën. Een leerroute houdt hier rekening mee. Iedere deelnemer heeft zijn of haar eigen, op maat gemaakte leerroute. Deze leerroute bestaat gedeeltelijk uit cursussen of trainingen die met de groep gevolgd worden. Daarnaast zijn er leeractiviteiten die persoonlijker van aard zijn: coaching, maar ook intervisie, het pakken van een bepaalde rol in een project, het uitvoeren van challenges, meelopen met collega’s, et cetera. Hierbij staan de talenten van de deelnemer zelf centraal. Er zijn namelijk vele wegen die naar Rome leiden. Is het doel van de leerroute om beter te worden in Sales? Dan leert de deelnemer dit te bereiken door zijn of haar eigen kracht hiervoor in te zetten. Dit is vele malen motiverender én effectiever dan het aanleren van algemeenheden en het ‘versterken’ van zwakke punten.

Tips voor het ontwikkelen van een leerroute

Wil je zelf een leerroute creëren? Hierbij drie tips om alles uit de leerroute te halen:

  • Biedt een variatie van leervormen aan: een training is één manier om dingen te leren, maar er zijn er meer. Denk aan: e-learning, zelfstudie, gaming, het meelopen met (meer) ervaren medewerkers, intervisie, coaching, het werken met challenges en real life projecten et cetera.
  • Neem iemands talenten als uitgangspunt: iedere deelnemer is ergens goed in. Tijdens een leerroute leert de deelnemer deze talenten steeds beter kennen en in te zetten. Waarom focussen op alles waar je niet goed in bent, als je ook kunt leren je doelen te bereiken via je talenten?
  • Creëer een duurzaam netwerk: een leerroute loopt altijd dwars door de organisatie heen. Hierdoor leert de deelnemer veel medewerkers kennen en kan zijn of haar eigen voorbeelden kiezen. Werk met echte projecten, echte klanten en echte situaties: dit levert een duurzaam netwerk op voor de deelnemer én de organisatie.

En vergeet natuurlijk niet dat de bedrijfsdoelen altijd een rode draad vormen van de leerroute. Het doel  van de leerroute is immers dat de medewerker een bijdrage levert aan deze bedrijfsdoelen en dat deze bijdrage via de leerroute vergroot wordt.

Vragen over Strategisch Opleiden?

Nog vragen? Neem gerust contact met mij op.